Hemsidan kan se konstig ut i Internet Explorer 9 och äldre; använd en senare version för bättre funktion.

Tai Chi-kurser

Unna dig själv en kurs i Tai Chi!

Nästa kurs i Västerås är planerad till
september 2024.


Läs mer om Tai Chi-kurser

Tai Chi-träning

Kan du redan 24-formen?

Utveckla din träning i någon av fortsättningsgrupperna!


Läs mer om Tai Chi-träning

Vanliga frågor

Vem kan träna Tai Chi?

Alla kan lära sig träna Tai Chi oavsett ålder, kön, religion eller hur vältränad man är. Var och en tränar efter sina förutsättningar.

Måste man vara mjuk och smidig för att träna Tai Chi?

Nej - absolut inte. Om du är stel i kroppen är Tai Chi en utmärkt träningsmetod för att bli smidigare. Var och en tränar efter sina egna förutsättnignar.

Är Tai Chi knutet till någon religion?

Nej. Tai Chi har visserligen utvecklats av bland annat taoister och buddhister, men har inget med det religiösa utövandet i sig att göra. Däremot kan vem som helst använda Tai Chi som ett verktyg i sin personliga utveckling, vare sig man är troende eller icke troende.

Vad är skillnaden mellan Tai Chi och Qi Gong?

Vid ett ytligt betraktande kan man säga att man är mer "stationär" i Qi Gong än i Tai Chi, där man rör sig över större yta. Djupare sett är Tai Chi en fysisk övning som även stimulerar psyket, och Qi Gong är mer en mental övning som påverkar den fysiska kroppen.

Vad får man ut av att träna Tai Chi?

Fysiskt ger träningen bättre koordination, balans och cirkulation, kroppen blir smidigare och rörligare, eftersom många rörelser bygger på att muskler och leder sträcks ut och slappnar av i en behaglig rytm. Rörelserna stärker kroppens inre organ och leder därmed till ökat fysiskt välbefinnande.

Mentalt ger Tai Chi bättre koncentrationsförmåga och kroppsmedvetenhet, och är ett effektivt verktyg för stresshantering. Eftersom Tai Chi är en sorts meditation i rörelse lär man sig att vara mer närvarande ”här-och-nu” och att själv skapa ett inre lugn, vilket i förlängningen innebär ökad livskvalitet och livsglädje.

Vad betyder "Tai Chi"?

Tai Chi är en kortform för Tai Chi Chuan. Tai betyder ”fullkomlig” eller ”ultimat”; Chi brukar översättas med ”livsenergi”, och Chuan betyder ”knytnäve” eller ”boxning”. Detta kan tolkas som ”Fullkomlig livsenergi genom knytnäven”, eller ”Den fullkomliga livsenergi-boxningen”.